GOSPODARSTWO ROLNE JESIOTR
WĄSOSZE PROCHOWICE IMMENHAUSEN FARM
WITAMY I SERDECZNIE POLECAMY * WILLKOMMEN
NASZA GALERIA I OFERTA * UNSER GALERIE
NASZE STAWY FISCHTEICH
JESIOTRY * ACIPENSER * STÖR
RAK BŁOTNY - FLUSSKREBSE
JESIOTR ROZRÓD-TARŁO
POLECAMY
NASZA GALERIA I OFERTA * UNSER GALERIE
NASZE STAWY FISCHTEICH
JESIOTRY * ACIPENSER * STÖR

Jesiotry należą do najstarszych żyjących kręgowców ! Świetne zdolności adaptacyjne spowodowały, że jesiotrowate przetrwały do naszych czasów. Wielkie zlodowacenia w plejstocenie spowodowały, że jesiotry zaczęły rozszerzać obszar swojego występowania zasiedlając stopniowo nowe rzeki i jeziora. Współcześnie żyjące jesiotry występują na całej półkuli północnej powyżej zwrotnika Raka.
Przez stulecia ten gatunek ryb był najcenniejszym obiektem połowów. Wyjątkowo smaczne mięso i ikra, z której obecnie produkowany jest kawior sprawiły, że jesiotrowate były i są szczególnie pożądaną zdobyczą.
Działalność przemysłowa człowieka szczególnie na przełomie XIX i XX w. doprowadziła niestety do drastycznego spadku liczebności populacji ryb jesiotrowatych. Doszło do ograniczenia zasięgu ich występowania, wyginięcia całych populacji i zagrożenia wielu pozostałych. Rozwojowi jesiotrowatych nie sprzyja regulacja rzek, budowa sztucznych zapór na rzekach, których ryby te nie są w stanie pokonać wędrując na tarło oraz zanieczyszczenie środowiska.
 

RAK BŁOTNY - FLUSSKREBSE


Rak Błotny
  (Astacus leptodactylus) - jeden największy z rodzimych raków polskich. Dorasta do 20 cm długości. Jest bioindykatorem środowiska wodnego, bardzo wrażliwy na zanieczyszczenia wód. Jeszcze na początku XIX wieku w wodach Polski był pospolity, poławiany w dużych ilościach jako produkt eksportowy ceniony głównie na zachodzie Europy i w krajach skandynawskich. Przemysł, zanieczyszczenie wód, brak odporności na dżumę raczą oraz konkurencja pokarmowa z rakiem pręgowanym spowodowała powolne zanikanie naturalnych populacji raka szlachetnegoi błotnego w całej Europie. Ubarwienie raka błotnego jest różne w zależności od warunków środowiskowych i regionu geograficznego. Od koloru szaro zielonego poprzez czarny do koloru ciemno czerwonego. Rak jest zwierzęciem typowo nocnym. Uaktywnia się po zmroku, wychodząc ze swojej kryjówki. Norki buduje lub adaptuje w różnych częściach jeziora lub cieku wodnego. Jego przebywanie w różnych partiach akwenu zależne jest od temperatury wody. Na wiosnę i  w lecie przebywa w strefie litoralu, gdzie żeruje. W okresie jesiennym migruje w głębsze partie zbiornika wodnego, gdzie pozostaje do wiosny. Migracja jesienna związana jest także z rozpoczęciem okresu godowego, który u raka rozpoczyna się na przełomie paździenika i listopada i trwa około jednego miesiąca. Samiec który jest większy od samicy obraca samicę grzbietem do dołu i zostawia na odwłoku w okolicach ostatniej pary odnóży płyn nasienny, którymi samica zapłodni złożone na odwłoku jaja. Okres inkubacji jaj raków  do przeobrażenia trwa 6 miesięcy. Samica w zależności od wieku składa od 60 do 200 jaj z czego do dojrzałości płciowej dożyje maksymalnie kilka egzemplarzy. Rak  jest zwierzęciem wszystkożernym, zjada rośliny, skąposzczety, ryby małże slimaki i padlinę.

Rak błotny  zawędrował do naszego kraju w XIX wieku ze zlewiska Morza Czarnego. Rak błotny oprócz wielkością różni się od raka szlachetnego budową szczypiec. Rak szlachetny posiada duże masywne, obłe i tępe szczypce, natomiast rak błotny smukłe i długie od spodu jaśniejsze. Od budowy szczypiec zwany jest potocznie krawcem.  Rak błotny posiada na karapaksie drobne bruzdy i kolce w przeciwieństwie do szlachetnego. Biologia rozrodu oraz odżywianie  raka błotnego są podobna jak u raka szlachetnego.




 Tu dowiesz się więcej o hodowli raków

 Wiek raków błotnych określa się biorąc pod uwagę całkowitą ich długość jak po 0 + 15-35 mm ; 1 + 38-50 mm 2 + 45-95 mm 3 + 86-112 mm , 4 + 110-150 mm , 5 + > 155 mm Dojrzałość płciowa, samce stają się płodne, kiedy mają 60-70 mm i może płodzić potomstwo każdego roku. Samice zaczynają składać jaja w wieku 3 lat.
Wyleg raka blotnego dostepny jest od wiosny do jesieni, wiek 1-3 lat. Możliwość pomocy w przygotowaniu profesjonalnej hodowli. Zainteresowanych hodowla raka błotnego i zakupem materiału obsadowego serdecznie zapraszamy do współpracy.

 

* Pojedyncza porcja gotowanych raków około 100 gramów,  zawiera około 70 kalorii.
* Gotowane raki jest to jedzenie o niskiej zawartości tłuszczu, bez tłuszczów nasyconych.
* Gotowane raki są źródłem białka wysokiej jakości, ponieważ zawiera wszystkie dziewięć aminokwasów.
* Zawiera również 167 miligramów niezbędnego kwasu tłuszczowego omega-3 i 76,5 miligramów omega-6.
* Istnieje 80 miligramów sodu w 100 gramowej porcji gotowanych raków
selen, mangan, miedz, fosfor i witaminy B12, zapewniając ponad 20 procent codziennie zalecanej dawki wszystkich tych składników odżywczych.
* Mięso raków jest łatwiej i delikatniej trawione niż inne rodzaje mięsa.
*Rak w codziennej diecie zapewnia same korzyści dla zdrowia, w  tym ochronę przed wieloma chorobami takimi jak alzheimer, udar mózgu, nowotwory, astmę, nadciśnienie tętnicze i choroby serca,  posiada właściwości regenerujące obumierające komórki. 
zawiera wiele mikroelementów i potencjalnych korzyści dla zdrowia.
 

JESIOTR ROZRÓD-TARŁO TARŁO ODBYWA SIĘ W MIESIACACH WIOSENNYCH NA PRZEŁOMIE MARZEC-MAJ-CZERWIEC W ZALEŻNOŚCI OD GATUNKU JESIOTROWATYCH.

POBIERANIE IKRY JESIOTR STERLET ALBINOS

POBIERANIE IKRY BESTER

NARYBEK   

II NARYBEK

POLECAMY
Strony www które warto odwiedzić. !
Dzał poświęcony
nieodpłatnej współpracy polegającej na wymianie pliku graficznego logo. Logotyp Państwa firmy znalazłby się na stronie www.jesiotry.pl (w zakładce: Partnerzy), - u Państwa (czy to w zakładce: Polecane strony lub Ciekawe linki bądź Partnerzy), odsyłając wzajemnie. Jest to bardzo korzystna forma promocji własnej działalności w sieci internet, polegająca na zdobywaniu nowych kontaktów, informowania o swoim biznesie - portalu. Dzięki dołączeniu do naszych partnerów, rośnie szansa na dotarcie do większego grona klientów-odbiorców (i vice versa).
Propozycje wymiany linków prosimy przesyłać na adres klaper1@o2.pl 

www.sklep.mizar.com.pl


 
40 element(y|ów) 1  2 


 
WITAMY I SERDECZNIE POLECAMY * WILLKOMMEN
NASZA GALERIA I OFERTA * UNSER GALERIE